Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

Εσείς πόσο CO2 παράγετε το χρόνο??

Μαγείρεμα, καθάρισμα…Δείτε πόσο διοξείδιο του άνθρακα προσθέτουμε με κάθε δραστηριότητά μας στην ατμόσφαιρα ,συντελώντας σε ατομικό επίπεδο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.


Αλογόνο:10,8 κιλά
Ένας λαμπτήρας αλογόνου των 500βατ, όταν παραμένει αναμμένος για μιάμιση ώρα καταναλώνει 310 κιλοβατώρες το χρόνο. Περισσότερες δηλαδή από ένα φούρνο.


Αυτοκίνητο:2.000 κιλά
Ένα αμάξι πολλών κυβικών που διανύει το χρόνο 20.000χλμ. εκπέμπει 2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, αν κινείται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Για κάθε λίτρο καυσίμου που καταναλώνει, ελκύει στην ατμόσφαιρα 2,5 κιλά CO2.

Φυτό:0 κιλά
Την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που ελκύει τη νύχτα την απορροφά την ημέρα. Έτσι, το καθαρό άθροισμα CO2 που εκπέμπει ένα φυτό στην ατμόσφαιρα είναι 0. αν έχετε κήπο, φυτέψτε ένα (ακόμη) δέντρο: ένα μεσαίου μεγέθους απορροφά 6 κιλά CO2 ετησίως, ποσότητα που μεταφράζεται σε 250 κιλά μέσα σε 40 χρόνια.

Υπολογιστής:10,5 κιλά
Εκτιμάται ότι χρησιμοποιείται μόνο το 40% του συνολικού χρόνου που παραμένει αναμμένος . για να εξοικονομήσουμε ηλεκτρικό ρεύμα, είναι προτιμότερο να τον σβήνουμε και να τον ανάβουμε όποτε τον χρειαζόμαστε, παρά να τον έχουμε διαρκώς στο stand by.

Καλοριφέρ: 2.400 κιλά
Η θέρμανση ενός σπιτιού με πετρέλαιο θέρμανσης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 2.400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα. Αν χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο, η εκπομπή πέφτει στα 1.900 κιλά, ενώ στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη χαμηλότερα, στα 600 κιλά. Ρυθμίστε το θερμοστάτη έτσι ώστε τη να χαμηλώνει τη θερμοκρασία τη νύχτα ή όταν δεν είστε στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου