Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Τα κινηματογραφικά του Μάνου Χατζιδάκι...

"Στην αρχή λίγο σκοτάδι, τίτλοι, ηχητική περιγραφή του ονείρου, ανεξίτηλες μορφές ανδρών και γυναικών, θάνατος, τέλος, διέξοδος, επιστροφή στο σπίτι. Απ' αυτά τα στοιχεία, έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε η κινηματογραφική μουσική.Η μουσική του κινηματογράφου συντηρεί στη μνήμη την εικόνα, την ερμηνεύει, ενώ συγχρόνως χρωματίζει επιθυμίες, μνήμες και την προσωπική μας ταύτιση με τις πτυχές ενός ονείρου 35 χιλιοστών.Το όνειρο αυτό των 35 χιλιοστών το μοιράστηκε ο Μάνος πολλές φορές, επί πολλές δεκαετίες, με μερικούς από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου."
Ο Μάνος Χατζιδάκις λάτρης και βαθύς γνώστης του κινηματογράφου και της τεχνικής του , άρχισε να γράφει μουσική σε ταινίες της Φίνος Φιλμ για βιοποριστικούς λόγους . Όπως ομολογεί κι ο ίδιος , τα τραγούδια των ταινιών τα έγραφαν γνωστοί τραγουδοποιοί , της εποχής οι οποίοι όμως τα καθυστερούσαν να τα παραδώσουν. Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης κάποια στιγμή ο Φίνος του πρότεινε να γράψει εκείνος . Δοκίμασε με το «Γαρύφαλλο στο αυτί» του οποίου η επιτυχία ,όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, τον υποχρέωσε να συνεχίσει να γράφει μουσική για ταινίες. Πέρα απ’αυτά όμως,ο κινηματογράφος , την εποχή που ο Χατζιδάκις ξεκίνησε να γράφει γι’αυτόν , αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης , καθώς δεν υπήρχε τηλεόραση . Έτσι, του έδινε την ευκαιρία να υπογράφει μερικές από τις σημαντικότερες δουλειές του.



Εμπορικός και ποιοτικός κινηματογράφος

Η μουσική επένδυση στην ταινία είναι ένας βασικός παράγοντας για την τελειότητα του έργου, για το οποίο πρέπει να είναι γραμμένη ειδικά, ώστε να συμβαδίζει χρονομετρικά με το μήκος των σκηνών του και ηχητικά με το είδος του.
Ο κινηματογράφος διέπεται από σαφής νόμους της οικονομίας και της παραγωγής. Αν και κατά καιρούς ο Χατζιδάκις αποκήρυξε κάποια από τα τραγούδια που έγραψε για τον εμπορικό κινηματογράφο, το είδος αυτό τον βοήθησε να προβάλει μερικές,αγαπητές στον κόσμο, δουλείες του.
Η μουσική του ποιοτικού κινηματογράφου όμως,ήταν πιο κοντά στο είδος της μουσικής που έγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις ,κι έτσι ήταν αναμενόμενο να ασχοληθεί μ'αυτόν. Το "έντεχνο λαϊκό τραγούδι" με στοιχεία παρμένα από την λαϊκή παράδοση του τόπου μας εκτός από το γεγονός πως αναβάθμισαν ποιοτικά τη μουσική, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της επιτυχίας που γνώρισαν οι ταινίες συμβάλλοντας έτσι στη προβολή και κατά συνέπεια στη διαμόρφωση της νεοελληνικής τουριστικής ταυτότητας της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου